Teknolojik gelişimin son ürünlerinden biri olan sanal gerçeklik ile pazarlama yöntemleri her geçen gün çeşitleniyor ve artıyor.
Markalaşmanın küresel hale geldiği ve dijital pazarlamanın geleneksel reklamlarla yarıştığı yeni dünya düzeninde, sanal gerçeklik uygulamaları da bir trend olarak kaşımıza çıkıyor. İlk zamanlarında özellikle oyun sektörünün ilgisini çeken bu uygulamalar artık kültür-sanat-eğlence, sinema, turizm, spor, inşaat-mimari-dekorasyon ve tıp sektöründe kullanılabiliyor.
Facebook tarafından satın alınan Oculus Rift’in dışında, Samsung ve Sony gibi teknolojik şirketlerin de üretimine başladığı sanal gerçeklik cihazları; Coca-Cola, Redbull, Nissan gibi küresel markaların da ilgi alanına girdi ve kampanyalarında yer aldı bile. Markaların dışında Game of Thrones gibi popüler dizilerde ve birçok etkinlikte kullanılan sanal gerçeklik uygulamaları, pazarlama sektöründe de yeni bir soluk olarak hızla yayılıyor.
Bu yazıda sanal gerçeklikten kısaca bahsedecek ve pazarlama alanında bu teknolojinin uygulama alanlarını sıralayacağız.
Sanal Gerçeklik Nedir?
İngilizce’de Virtual Reality (VR) olarak adlandırılan sanal gerçeklik; gözle görülebilir her türlü iç ve dış mekanın, bilgisayar ve internet ortamında 360 derecelik üç boyutlu bir açı ile izlenmesini sağlayan teknolojidir.
Kullanıcılar sanal gerçeklik ortamlarına görüntülü kask, gözlük ve kulaklık gibi çeşitli teknolojik cihazlarla dahil olabilir. Görüş alanı aşağı-yukarı, sağ-sol, derinlik olmak üzere bilgisayarda tasarlanmış ya da kameralarla görüntülenmiş ortamdan oluştuğu için kullanıcının gerçeklik ile bağlantısı kopar ve tamamen sanal gerçeklik ortamında olduğu hissi sağlanır. Bazı uygulamalarda kullanıcının bu deneyimi yoğun yaşayabilmesi için yapay ses, rüzgar, koku ve benzeri yöntemler de kullanılabilir.
Sanal Gerçekliği Pazarlamada Kullanmanın 10 Yöntemi
Sanal gerçeklik uygulamaları ile tüketicilere sıra dışı bir deneyim sunarak heyecan yaratıp, ilgilerini çekebilir ya da henüz satın almadıkları bir ürün ya da hizmeti deneme fırsatı verebilirsiniz. Henüz çok yeni olduğu halde trend haline gelen bu teknoloji ile markanıza prestij kazandıracak kampanyalar üretebilirsiniz. Bu konuda size yardımcı olacak 10 farklı yöntemi derledik:
1. Maddi deneyimler
Oteller ya da tatil şirketleri hizmetlerini hedef kitlelerine genellikle web siteleri ya da broşürler ve diğer reklamları üzerinden sunar. Fakat insanlar karar verme aşamasında vakit geçirecekleri ve konaklayacakları yerleri somut olarak görebilmek ve dolaşmak ister. Bu durumda hedef kitlenize sunacağınız bir gerçeklik hissinin, kararlarında etkisi büyük olacaktır.
2. Ürün deneyimleri
Bir otomobil markası olarak yeni modelinizi tanıtacaksınız ve tüketicilerinizi bu aracın piyasadaki diğer markalardan ve önceki sürümlerden daha iyi olduğuna ikna etmeniz gerekiyor diyelim. Bir otomobil için test sürüşü satış rakamlarını etkileyen en önemli konudur. Dolayısıyla insanlara sunacağınız bir sanal sürüş deneyimi, aracın tanıtımı için oldukça etkili olacaktır. Sanal gerçeklik uygulamaları, insanlara herhangi bir ortamda yerinden ayrılmadan kişisel test sürüşü imkanı verir.
Lexus, NX modelinin lansmanı için sanal gerçeklik uygulamasını kullandı ve hedef kitlesine bu sıra dışı deneyim ile ulaştı.
3. Öğretici deneyimler
Şirketler ürünlerinin üretim aşamasını tüketicilere göstermek amacıyla sanal gerçeklik uygulamalarından yararlanabilir. Satın aldıkları ürünlerin emek ve zanaata dayanan hikayesini heyecan verici bir deneyim ile öğrenen tüketicilerin markaya olan ilgisi artacaktır.
Tekila markası Hacienda Patrón, sunduğu sanal gerçeklik uygulaması ile tüketicilerine tekilanın ham üründen fabrikaya, perakendeden satış aşamasına kadar gerçekleşen hikayesini aktarıyor.
4. Ticari fırsatlar
Bir stadyumdaki ya da bir tiyatro salonundaki en iyi koltuğu istediğiniz kadar fazla kişiye satabildiğinizi düşünün. Çünkü sanal gerçeklik buna imkan verir. Bir maçı ya da performansı canlı streaming ile dünyanın herhangi bir yerinden, kilometrelerce uzakta olsanız bile oradaymış gibi izleyebilirsiniz.
Samsung ile işbirliği yapan NBA, sanal gerçeklik uygulaması ile küresel hayran kitlesine basketbol karşılaşmalarını anlık olarak paylaşıyor.
5. Ürün tanıtımları ve lansmanlar
Sanal gerçeklik markalara yeni ürünler oluşturma ve mevcut ürünlerini tanıtma konusunda da önemli fırsatlar sunuyor. Modanın öncü markası Dior da bu konuda sanal gerçekliği tercih edenlerden.
Marka, Dior Eyes adı verilen bir başlık ile podyumun perde arkasını modaseverler ile buluşturdu ve ziyaretçilerine ayrıcalıklı bir deneyim sundu.
Elazığ Reklamcılar Derneği, günümüzde ekonominin ve toplumun değişen ve gelişen ihtiyaçlarını reklamcılık ve pazarlama haberleşmesinde karşılayabilmek ortak bağıyla birleşen, kişilik itibarıyla ve ticari yönden saygın üyelerden oluşan, kâr amacı taşımayan bir kuruluştur.
Adres: Cumhuriyet Mh. Beyzade Efendi Blv. No:36/A K:1 .23160 Elazığ/Türkiye
Telefon:+90 424 237 39 11
Email: info@rdelazig.org